Voor maatwerk komt meetwerk
Dat een slecht passend zadel leidt tot problemen, dát is wel duidelijk. Veel lastiger is het echter als je het gevoel hebt dat de paard-ruiter combinatie lang niet alle potentie benut die overduidelijk wel aanwezig is. Dat er érgens dus iets hapert, maar wát?
Een zadelfitter kan kijken of het zadel de prestaties nadelig beïnvloedt. Een gewone zadelfitter…
Dat gaat ons dus niet ver genoeg.
Want wat doe je als het zadel wel past op het paard, maar de ruiter scheef zit?
Of het zadel zit wel goed, maar in de aanleuning gaat het fout?
Jacqueline is daarom niet alleen zadel ergonoom,
maar ook paarden ergonoom.
Ze kijkt niet alleen hoe het paard beweegt… maar ook wat er ondertussen gebeurt in de kaken, in het nekgewricht van het paard én in het bekken, de nek en de schouders van de ruiter. Dat begint al met hoe de ruiter zelf loopt, zonder paard. Het gaat niet alleen om het totaalplaatje in de ring, het gaat om het totaalbeeld en hoe dat functioneert.
Kijken en meten. Dáár gaat het dus om. De gezondheid van ruiter én paard staan altijd voorop.
Daarom verwijzen we regelmatig door. Omdat met onze achtergrond én onze instrumenten, een aantal dingen kunnen worden uitgesloten.
Wil je graag een paard wat optimaal loopt en een zadel dat ook jouw lichaam ondersteunt?
Dan mag je ons bellen.
Dr Sue Dyson, hoofd Klinische Orthopedie in het Centre for Equine Studies benadrukt in een interview met Bit Magazine de realiteit:
Helaas wordt maar al te vaak gekozen voor een ‘op zich goed passend zadel’ omdat dit simpelweg het aanbod is. Als meer mensen investeren in een echt goed passend zadel kan dit later grof geld besparen op kosten voor de dierenarts.
Vrouwenzadel versus mannenzadel
Vandaag de dag rijden er veel meer vrouwen dan mannen paard. Terwijl ooit het paardrijden alleen voor mannen was weggelegd, als militair of bereden politie en daar ging het mis. Want het zadel is ontworpen voor mannen. Mannen met plattere bovenbenen, een veel smaller bekken en over het algemeen toch ook een beperkt zitvlak.
Het bekken en de heupbeenderen van vrouwen zijn anders van bouw. Niet alleen is het bekken veel breder, de zitbeenknobbels staan verder uit elkaar en het stuitje (staartbeen) is ook meer naar voren gebogen.
In een allround (lees: mannenzadel) moet een vrouw dus eigenlijk continu diverse spieren aanspannen om goed te kunnen zitten. Geen wonder dat je hulpen niet goed doorkomen als je je continu en onbewust aanpast aan je zadel. En omgekeerd is het voor een man ook geen feest om in een vrouwenzadel te zitten.
En dan speelt er nog wat...
Want in de moderne maatschappij rijden mannen en vrouwen van diverse lengtes, lichaamsbouw, bekkenbreedte en gewicht. Ruiters die geen perfecte lichaamsbouw hebben voor op een paard, veel te klein of juist veel te lang, kunnen dankzij de capaciteit van onze moderne sportpaarden ineens toch op topniveau meedraaien.
Maar dát vereist wel oog voor verhoudingen - dus maatwerk in zadels. Voor mannen kan een onzichtbare holte worden toegepast die ook in de wielersport wordt gebruikt en voorkomt dat mannen in onplezierige en ongezonde omstandigheden rijden.
Voor vrouwen kan een simpele aanpassing voorkomen dat er sprake is van contact met het schaambeen: een verlichting voor héél veel vrouwen.
Dan hebben we het alleen nog maar over de ruiter in het zadel. Als die ruiter echt optimaal zit kunnen alle spieren ontspannen. Eénheid met je paard. Moet je eens zien hoe dat paard dán gaat lopen! PS: dat verschil zien wij dus elke week.
Dat je als ruiter dan vanuit die positie graag ook bepaalt in welke kleur leer, welk materiaal en welk stiksel je superzadel wordt gemaakt? Dat snappen we helemaal en is bovendien de investering ook meer dan waard.
Wilt u ook écht maatwerk? Bel of mail voor een afspraak.